LOGOZSedziennikbipikonastarostwoflaga Ukrainy

kolor

A A A

Jak dbać o zdrowie dzieci i młodzieży w XXI wieku
Konkretnych zaleceń jest dziesięć:

  1. Jedz regularnie 5 posiłków, pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po
    jedzeniu. Najzdrowiej jest mieć posiłki w odstępach 3-4 godzinnych – ale bez
    przekąsek pomiędzy nimi (warto wtedy pić wodę!). Taki rytm zapewnia optymalny
    metabolizm, który sprzyja dobrej sprawności umysłowej i fizycznej.
  2. Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości,
    najlepiej w formie surowej lub minimalnie przetworzonej. Warzywa i owoce są
    bogatym źródłem wielu ważnych witamin i składników mineralnych (m.in.
    witaminy C), a także błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy (tzw.
    antyoksydantów), które neutralizują szkodliwe wolne rodniki.
  3. Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste, do których zaliczamy m.in.
    mąkę i pieczywo razowe, kasze, ryż brązowy, płatki zbożowe. Produkty te są
    bogatym źródłem węglowodanów złożonych, zapewniających organizmowi
    energię, a także witamin z grupy B, błonnika i wielu istotnych składników
    mineralnych (m.in. żelaza i magnezu).
  4. Pij co najmniej 3-4 szklanki mleka dziennie. Ale jeśli go nie lubisz, możesz je
    zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem i – częściowo – serem. Produkty mleczne
    są najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, który jest niezbędny do
    budowy kości i zębów.
  5. Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj
    tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych. Produkty z tej grupy są źródłem
    szczególnie ważnego w okresie wzrostu i rozwoju pełnowartościowego białka, a
    także żelaza.
  6. Zrezygnuj ze słodkich napojów (np. oranżad i napojów owocowych) oraz
    słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami). Jedzenie słodyczy sprzyja m.in.
    powstawaniu nadwagi i otyłości, ale także próchnicy zębów. A co z sokami
    owocowymi, które zawierają wyłącznie naturalnie występujące w nich cukry?
    Według najnowszych zaleceń, dzieci w wieku 4-6 lat mogą spożywać ich nie
    więcej niż 170 ml dziennie (około pół szklanki), a dzieci od 7 roku życia do 230 ml,
    czyli co najwyżej szklankę soku owocowego dziennie.
  7. Nie dosalaj potraw, nie jedz słonych przekąsek i produktów typu fast-food.
    Nadmierne spożycie soli sprzyja rozwojowi wielu chorób przewlekłych, w tym także otyłości.
  8. Bądź codziennie aktywny fizycznie (co najmniej godzinę dziennie),
    ograniczaj oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych do 2 godzin na dobę.
    Regularne ćwiczenia pomagają zwiększyć tkankę mięśniową i mineralizację kości, a jednocześnie zmniejszają tkankę tłuszczową.
    Codzienna aktywność fizyczna poprawia też sprawność umysłową oraz pomaga w uzyskaniu atrakcyjnego wyglądu.
  9. Wysypiaj się, aby twój mózg mógł wypocząć.
    Niedobór snu powoduje nie tylko problemy z koncentracją, ale także zwiększa ryzyko otyłości.
    Dzieci od 6 do 12 lat powinny spać co najmniej 10 godzin na dobę.
  10. Sprawdzaj regularnie wysokość i masę ciała.
    Te proste pomiary pozwalają na wczesne wykrycie niedowagi, nadwagi i otyłości,
    a także różnego rodzaju zaburzeń rozwojowych u dzieci i młodzieży.

     Im więcej czasu spędza się przed ekranem telewizora czy komputera, tym mniej zostaje go
na sprzyjającą zdrowiu aktywność. Oglądanie telewizji wiąże się ze zwiększonym
oglądaniem reklam z niezalecanymi pod względem wartości odżywczej i zdrowotnej
produktami. Wykazano, że spędzanie czasu przed telewizorem i innymi urządzeniami
elektronicznymi (takimi jak komputery, tablety, smartfony czy stacjonarne gry wideo) sprzyja
nałogowi pojadania niezalecanych produktów oraz spożywaniu większej ilości reklamowanej
żywności. Może to prowadzić do nieprawidłowego stanu odżywienia i problemów
zdrowotnych.